28 Nisan 2010 Çarşamba

Hadi Öldür Beni

Türkiye'de kitap okuma yüzdesi %20 lerde. Okunmama sebepleri, kitapların pahalı olması, vakit bulunamaması vs vs vs. Artık cep kitapları var ve 5 liradan başlıyan cep kitapları var. Bir kitabın fiyatı ortalama 20 lira. Sigara içen bir insan için ortalama 4 paket sigara parası.
Türkiye'de silahlı insanların yüzdesi %80. Bulundurma sebepleri, kendini koruma, evde bulunsun, hobi, hatıra olarak... Havalı tabancanın ya da kuru sıkı bir tabancanın fiyatı 110 lira ortalama 6 kitap parası.
Düğünlerde eğlenmek için havaya ateş açanlar, maç sevincini silahla kutlayanlar, bayramlarda havaya kurşun sıkanlar, bir mafya hesaplaşmasının tam ortasında kalıp hayatını kaybedenler, bu ve bu tip benzeri olaylar yüzünden ortalama 3 bin insan hayatı yok oluyor. Bir hiç uğruna, bir hayat sönüyor. Bir değil aslında bir hayat sönerken geride kalan ailesi de perişan oluyor.
Son 8 yılda satılan silah sayısı %358 oranında artmış oranda, 15 yılda ise ruhsatlı silahlar 40, ruhsatsız silahlar ise 100 kat arttı. Her yıl yenilenen taşıma ruhsatı için 1 milyar, bulundurma ruhsatı için 250 milyon lira para ödeniyor ve devlet bunlardan 250 trilyon gelir elde ediyor.
Korkunç rakamlar bunlar. Silaha verilen paranın haddi hesabı yok. Birileri birilerini öldürsün diye silah üretiliyor ve bu işten para kazanılıyor. Benim mantığım almıyor ve hiç bir zamanda almayacak.
Çok değil bundan 4-5 sene önce bireysel silahsızlanma için her yerde afişler asılıydı. Silahları bırakalım, bireysel silahlanmaya hayır gibi pankartlar asılıydı her tarafta. Valilikler, düğünlerde silah sıkılmasını yasaklamıştı. Ne çabuk unutuldu. Şimdi yeni silah yasa tasarısı gündemde. Bu yasaya göre; Buna göre bir yıl ve üzeri hapis cezası alanlara silah ruhsatı verilmeyecek. Ancak “halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla alenen tehditte bulunmak”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak” suçlarından hüküm giymiş olanlar ile vergi kaçıranlar belirli koşullar altında valiliklerde oluşturulacak komisyon aracılığıyla silah ruhsatı alabilecek.Eski Silah Kanunu’nda 21 olan silah ruhsatı alabilme yaş sınırının 25’e çıkması bekleniyordu. Ancak yeni tasarıda yas sınırı 21 olarak aynen yer aldı. Yeni tasarıda av tüfeğinde 21 olan yaş sınırı, 18’e çekildi. Bu durumda suç örgütlerinin sıkça kullandığı pompalı tüfekleri, av tüfeği kapsamında olması nedeniyle 18 yaşını geçenler rahatça alabilecek.ateşli silah edinmek isteyene, silah bilgisi, atış, muhafaza gibi konularda "zorunlu eğitim" getiriyor.
Bireysel silahlanma artıyor, teşvik ediyorlar ve özendirme ise cabası. Daha iyi bir dünya dilemek istiyorum ama bunun çok zor olduğunu da biliyorum.

5 yorum:

stuven dedi ki...

yine güzel bir yazı.

vakit bulunamaması bana hiç inandırıcı gelmiyor. kitap okumayı çokk seven biri olarak yapmıyorum bu yorumu:)

gölge dedi ki...

kitaba ve filme verdiğim parayla annem zengin olacağımı söylüyor. İstersen dedim gideyim içeyim ya da zararlı şeyler yapayım. Artık sesini çıkarmıyor :)

Adsız dedi ki...

selam ben senay, gercekten super bir blog, eger facebook veya twitter varsa eklemek isterim...

gölge dedi ki...

teşekkür ederim ozguraksit twitter hesabım

Adsız dedi ki...

Merhaba
Ben Aylin. Bloğunuzu çok beğendim. Facebook ve twitter dan da takip etmek isterim.
İyi günler...