14 Ekim 2010 Perşembe

Herkesin Unuttuğu Adam


11 Ekim 2010 tarihli gazetelerin manşetlerinde ve sürmanşetlerinde 10.10.2010 manyaklığıyla ilgili haberler, Emir Kusturica'nın gitmesi haberi, Mehmet Ali Erbil'in eski eşiyle ilgili haber, İran'dan yakıtla ilgili haber, Aysun Kayacı ile ilgili haber, Kpss skandalıyla ilgili alakasız bir haber vs vs vs. Bunlar Türkiye'nin en çok satan gazetelerin manşetleri ve sürmanşetlerindeydi.
Ama herkesin unuttuğu, 10 liralık banknotların arkasında resmi olan biri vardı ki, kimse onu hatırlamadı. Bu kişi 11 Ekim 1910 tarihinde, Selanik'te doğan Türk matematikçi, TÜBİTAK Bilim Kolu eski başkanı Cahit ARF.
Cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanan Arf, aynı zamanda Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusunda yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra "Hasse-Arf Teoremi" adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazandırmıştır.
11 Ekim 2010 tarihinde Cahit ARF ismini, gazeteler unuttu, bakanlıklar unuttu. Cahit Arf ismini hatırlayan, ilgili bakanlığın yasaklamaya çalıştığı Google'dı

Hiç yorum yok: